Wat zegt lichaamsvet?

BFP staat voor body fat percentage. De vertaling naar het Nederlands is vetpercentage. Het vetpercentage geeft de hoeveelheid vet aan die opgeslagen ligt in je lichaam. Dit is je totale lichaamsgewicht min de vetvrije massa. De vetvrije massa bestaat uit spieren, botten, water, pezen, weefsels, organen, etcetera. De hoeveelheid vet in je lichaam bestaat uit twee delen. Het eerste deel is dat je essentieel vet hebt, dat is vet wat je lichaam nodig heeft om te functioneren. Het tweede deel is dat je niet-essentieel vet hebt, dat is vet dat opgeslagen wordt.

Het vet houdt ons niet alleen warm, maar heeft ook andere functies. Vet zorgt ervoor dat wij energie hebben en maakt allerlei hormonen aan.  Een te hoog vetpercentage is niet goed voor je. Dit zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziektes en diabetes. Een te laag vetpercentage is ook weer niet goed voor je. Dit zorgt voor minder energie en dus ook voor lagere sportprestaties.

Nu zul je vast denken hoeveel vetpercentage goed voor je is. Dit laat je ik je in een foto hieronder zien. Onder die foto kun je je vetpercentage berekenen.

how much is your body fat?

require
require
require
require
require
 
 

Your body fat is ......

Description
Women
Men
Recommended:
20-25%
8-14%
Average :
22-25%
15-19%
Obese :
30+%
25+%